Porta Pacis Lekigyakorlatos ház

PORTA PACIS LEKIGYAKORLATOS HÁZ

7478 Bárdudvarnok, Kaposszentbenedek u. 79.

Világos Krisztián igazgató: +36 30 / 444-7631

Email: portapacis@gmail.com

Mail: portapacis@gmail.com PORTA PACIS - azaz a béke kapuja
Porta Pacis Történet Megközelítés Foglalás Hozzájárulás Galéria
bencés monostor

A Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház, jelenleg a Kaposvári Egyházmegye kezelésében áll. A házat a Szent Benedek rendi nővérek építtették, eredetileg a bencés nővérek monostoraként üzemelt.


A rendház vezetõje és építtetõje Váli Erzsébet Ancilla OSB nõvér volt. Az épület finn tervek alapján, Finnországból érkezett fenyõfából  készült. Az építkezést erdélyi mesterek végezték. A ház érdekessége, hogy kívülrõl a fából készült falak le vannak festve, de belül eredeti natúr állapotban hagyták. Ez rendkívüli eleganciát kölcsönöz a belsõ térnek, hiszen az évek folyamán a fa természetes folyamatok révén megérett, az  illata 21 év után sem tudott elillanni.

A rendházat 1994. október 2-án szentelte fel Balás Béla megyéspüspök. Házuk neve eredetileg is Porta Pacisvolt. Ancilla nõvér körül nem jött létre közösség. 2011 nyarán egészségi állapotára hivatkozva visszavonult Pannonhalmára, az épületet pedig átadta a Kaposvári Egyházmegyének száz évre, használatra. A nõvér kérése az volt, hogy a monostor neve maradjon a régi, és a továbbiakban lelkigyakorlatos házként üzemeljen. 2011- ben Balás Bgyéspüspök a lelkigyakorlatos igazgatását, Világos Krisztián atyára bízta.